Έντονα φαινόμενα διαφθοράς σε κληροδοτήματα

Έντονα φαινόμενα διαφθοράς σε κληροδοτήματα

Αρ. Πρωτ. 12868/11.03.2011 

Προς Υπουργούς:

- Οικονομικών

- Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Διαφθορά, κακοδιαχείριση, «μαύρη τρύπα» και χορός εκατομμυρίων ευρώ είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την εικόνα των κληροδοτημάτων στη χώρα μας. Η διαχείρισή τους έχει μετατραπεί σε «μαύρη τρύπα» με απώλειες εκατομμυρίων ευρώ. Τα κονδύλια που διατίθενται για κοινωφελείς σκοπούς είτε χάνονται, είτε καταλήγουν σε λάθος τσέπες. Μάλιστα η αξία των κληροδοτημάτων κατά προσέγγιση υπολογίζεται σε 10 δισ. ευρώ. Οι διαχειριστές των κληροδοτημάτων, που αριθμούνται σε 11.000 σε όλη την Ελλάδα, καθυστερούν την εκτέλεση των διαθηκών, διαθέτουν τις περιουσίες των πολιτών για άλλους σκοπούς από αυτούς που προβλέπονται στις διαθήκες, δεν τηρούν βιβλία και παραβιάζουν συστηματικά τη νομοθεσία.

Πολλές περιπτώσεις έχουν πάρει το δρόμο για τη δικαιοσύνη, άλλες πάλι δεν φτάνουν ποτέ εκεί. Η αδιαφάνεια είναι συχνό χαρακτηριστικό της διαχείρισής τους. Οι περιφέρειες, στις αρμοδιότητες των οποίων περνούν τα κληροδοτήματα, επικαλούνται έλλειψη προσωπικού και κατάλληλων γνώσεων επί του θέματος, καθώς και μεγάλο όγκο φακέλων που έχουν συσσωρευτεί. Η πλημμελής διαχείριση των κληροδοτημάτων  πρέπει να εξεταστεί από τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα αυτά να στοιχίζουν στο κράτος πακτωλό χρημάτων.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να προβούν στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα κληροδοτήματα, έτσι ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης, που στοιχίζουν στο Ελληνικό κράτος δισεκατομμύρια ευρώ;

Απαντήσεις Υπουργείων